ObEZITA

OBEZITA JE 2. NAJRIZIKOVEJŠÍ FAKTOR KOMPLIKÁCIÍ COVID-19!

Obezita má výrazne negatívny vplyv na priebeh choroby spôsobenej Covid-19. Môžu za to aj pridružené ochorenia vznikajúce kvôli nadmernej váhe.

,,60% dospelej populácie na Slovensku má nadváhu, 25% zápasí s obezitou a obezitou 3. stupňa trpí asi 1% dospelej populácie, čo predstavuje asi 33-tisíc osôb.” [1]

Charakteristika obezity a jej druhy

Obezita sa zaraďuje medzi chronické ochorenia a je charakterizovaná zvýšeným telesným tukom. Môžeme ju rozdeľovať na primárnu a sekundárnu:

  • Primárna obezita vzniká na základe nerovnováhy v príjme potravy – príjem navyšuje energetický výdaj. S minimom pohyb počas dňa u a prijatím príliš veľkého množstva kalórií telo nadbytočnú energiu ukladá do tukových zásob.
  • Sekundárna obezita vzniká ako následok rôznych ochorení, napríklad poruchy štítnej žľazy, mozgové nádory či užívanie niektorých druhov liekov.

Nadváha je označovaná ako predstupeň alebo I. štádium obezity.

Index telesnej hmotnosti (BMI) – Ako ste na tom vy?

BMI patrí medzi najviac používané metódy merania obezity. Počíta sa ako hmotnosť v kg delená druhou mocninou výšky v metroch. Aké je vaše BMI?

bmi

Výsledky BMI

  • do 18,5: Podvýživa. Čím je číslo menšie, tým viac sa približujete k podvýžive. Týka sa predovšetkým trpiacich anorexiou či bulímiou. Telo nie je dostatočne vyživované, chýbajú mu základné stopové prvky, čo sa prejavuje častými ochoreniami a celkovým oslabením organizmu.
  • 18,5 – 25: Normálna hmotnosť. Človek s týmto BMI by si mal svoju váhu udržať vyváženou stravou a dostatkom pohybu. Zdravotné riziko komplikácií je nízke.
  • 25 – 30: Nadváha. Zdravotné riziko komplikácií je zvýšené. Poväčšine ide o nesprávne stravovacie návyky, napríklad nadmerné konzumovanie večer a v noci, alebo nevyvážený podiel tukov a iných zložiek potravy. Takisto je tu častý nedostatok pohybu či sedavé zamestnanie.
  • 30 – 40: Obezita. Zdravotné riziko komplikácií je vysoké. Je nutná okamžitá zmena životného štýlu.
  • 40 a viac: Morbídna (ťažká) obezita. Zdravotné riziko komplikácií je veľmi vysoké.

Obezita a súvisiace choroby

Obezita zvyšuje riziko vzniku mnohých ochorení – vysoký krvný tlak, cukrovka 2. typu, poruchy metabolizmu tukov (vysoký cholesterol a triglyceridy), ochorenia srdcovo-cievneho systému, problémy s dýchaním, poruchy spánku, únava, ochorenia pohybového ústrojenstva (artritída), neplodnosť, rakovina, zápaly žlčníka, stukovatenie pečene, dna, trombózy a mnoho ďalších. Okrem zdravotných problémov môžu vznikať aj psychické, napríklad zníženie sebadôvery.

obezita

Prečo je COVID-19 nebezpečnejší pre ľudí s obezitou?

Podľa CDC a na základe dôkazov z nedávnych štúdií sú obezita a ťažká obezita ochoreniami, ktoré zvyšujú riziko závažných ochorení vyvolaných COVID-19 v akomkoľvek veku. Globálna analýza porovnávajúca 75 štúdií tvrdí, že obezita znižuje šancu na prežitie približne o polovicu. [2]

,,Ľudia s obezitou majú zároveň o 46% vyššiu pravdepodobnosť, že sa nakazia a o 74% väčšie riziko, že skončia na jednotke intenzívnej starostlivosti. Zároveň ich vakcína chráni menej ako ľudí so zdravou váhou.”

Nadbytočný tuk a kilogramy navyše znamenajú pre telo záťaž, pri ktorej sa obmedzuje schopnosť pľúc rozširovať sa. Obezita je navyše často spájaná s chronickým zápalom, ktorý ohrozuje celkovú imunitu organizmu. Brušný tuk môže tiež produkovať hormón, ktorý komplikuje prekonanie koronavírusu.

Obezita a jej liečba

Najefektívnejším spôsobom je úprava životosprávy – predovšetkým stravy a pohybu. Je potrebné znížiť príjem energie, predovšetkým nadbytočných cukrov a tukov živočíšneho pôvodu.

Medzi najdôležitejšie zásady zdravej stravy zaraďujeme:

  1. Strava by mala byť dostatočne pestrá a v menších porciách, 4-5x za deň (individuálne môže byť aj menej).
  2. Obmedzenie jednoduchých cukrov (sladkosti, rafinovaný cukor) a živočíšnych tukov (oškvarky, slanina, údeniny, masť, maslo, tučné mäso, plnotučné a smotanové výrobky)
  3. Konzumovať čerstvé jedlá (vyhýbať sa fastfoodom, spracovaným potravinám, polotovarom)
  4. Pridávať stravu bohatú na vlákninu (ovocie, zelenina, celozrnné obilniny, strukoviny)
  5. Dodržiavať pitný režim (2-3l vody denne)

Dôležité je tiež zvýšenie pohybovej aktivity. Pandémia koronavírusu viacerých z nás prinútila pracovať na home-office, čo ešte viac zvyšuje riziko nadváhy či obezity.

Potrebujete sa zbaviť prebytočných kíl ale neviete, aké potraviny nakupovať a ako si pripraviť zdravé, ale zároveň chutné recepty? Vyskúšajte našu krabičkovú stravu – pozrite si naše menu alebo cenník.

jedlo

Zdieľajte tento článok:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Scroll to top