vegan

POMÁHAM PLANÉTE A ZDRAVIU, AK SOM VEGÁN?

Svetový deň vegánov sa každoročne oslavuje 1. novembra. Výhody vegánstva pre človeka a našu planétu sa oslavujú prostredníctvom rôznych aktivít, napríklad výsadbou pamätných stromčekov.

Vegánstvo je definované ako životný štýl, ktorý je zameraný na vylúčenie zvierat a výrobkov z nich v potravinách, odevoch, testovaní produktov a zábave. V strave sa vegáni vyhýbajú všetkému mäsu, rybám, mlieku, syrom, vajíčkam a medu. Konzumujú ovocie, zeleninu, semená, oriešky, strukoviny, obilniny, cestoviny, ryžu, sójové/kokosové/mandľové mlieko a rastlinné oleje.

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Mladí za klímu (@mladi_za_klimu),

Vegán a planéta

Viacero vedcov skúmali vplyv vegánskej stravu na klímu. Marco Springmann, pôsobiaci na Oxforde, spolu so svojím tímom vytvorili počítačové modely a snažili sa kvantifikovať aký dopad by to malo na našu planétu. A výsledok?

,,Keby sa všetci stali vegetariánmi do roku 2050, emisie súvisiace s potravinami by klesli o 60%, pri vegánstve by to bolo okolo 70%.“

Nedá sa síce presne predpovedať, aká bude budúcnosť, ale tieto modely naznačujú aký význam má rastlinná strava pre planétu. Prečo je to tak?

Hospodárske zvieratá zaberajú veľa priestoru – až 68% poľnohospodárskej pôdy sa využíva na chov dobytka. Ten je zároveň zdrojom emisií skleníkových plynov a straty biodiverzity. Vedeli ste, že 70% vtákov sú domáce zvieratá, väčšinou kurčatá? Odlesňovanie na celom svete je poháňané vytváraním ďalších pastvín – kŕmenie sveta rastlinnými potravinami by si vyžadovalo iba zlomok tejto pôdy. Navyše, v továrenských farmách zvieratá dopujeme nezdravými hormónmi a kŕmime ich obilím s pesticídmi.

Vegán a zdravotné benefity

Ak sa opýtate doktora, čo by som mal jesť aby som bol zdravší, väčšinou odpovie ovocie a zeleninu. ,,Asi mám infarkt, to bude z toho množstva ovocia, ktoré som zjedol,” nepovedal nikdy nikto. Žiadny výživový poradca by neodporučil steak či vyprážané kuracie mäso.  

Vegánske stravovanie prináša významné zdravotné výhody v oblasti prevencie a liečby rôznych chorôb:

  • srdcovo-cievnych ochorení,
  • obezity,
  • cukrovky,
  • rakoviny prsníka, prostaty, hrubého čreva a konečníka,
  • autoimunitných ochorení,
  • osteoporóze,
  • chorôb obličiek,
  • problémov s očami,
  • Alzheimerovej choroby a demencie.

Vegáni majú tiež nižší index telesnej hmotnosti BMI, a teda sú v priemere štíhlejší. Výskumy naznačujú, že prechod na vegánstvo môže pomôcť ľuďom s nadváhou znížiť telesný tuk a zhodiť kilogramy – aj keď jedia rovnaký počet kalórií ako tí, ktorí jedia mäso.

Väčšina ľudí sa pri abstinencii od živočíšnych produktov obáva straty energie alebo svalovej hmoty. Všade nám diktujú, že keď chceme nabrať svalovú hmotu, musíme jesť 4 vajcia na raňajky a kilá mäsa. Mäso a mliečne výrobky sú však obzvlášť ťažko stráviteľné, berú veľa energie a sme po nich unavení. 

Svaly z rastlinných bielkovín vyzerajú ,,štíhlejšie“ – nemusíte naberať svaly a potom sa snažiť ,,rysovať.“ Nemusíte si ani veľmi strážiť príjem bielkovín – všetky celozrnné potraviny ich obsahujú a sú zároveň veľmi kvalitné. Dostatok bielkovín môžete ľahko dosiahnuť konzumáciou zelenej zeleniny, celozrnných výrobkov, strukovín a orechov alebo semien. Napríklad ryža obsahuje 8% bielkovín, kukurica 11%, ovsené vločky 15% a fazuľa 27%. 

Ovocie a zelenina bohaté na vodu dodávajú pokožke vysoké množstvo vitamínov a minerálov. Vláknina pomáha pri lepšom trávení a eliminácii toxínov, čo dokáže pleť ešte viac vyčistiť a pomôcť aj pri akné.

Ľudia konzumujúci rastliny majú aj lepšiu náladu – menej napätia, úzkosti, depresie, hnevu a únavy. Je to spôsobené vyššou úrovňou antioxidantov v rastlinných potravinách, najmä v ovocí a zelenine. [1]

Špecifiká a riziká vegánstva

Aj vegánska strava má svoje špecifiká a riziká. Nie všetky rastlinné potraviny sú zdraviu prospešné a niektoré živiny zo živočíšnych potravín treba doplniť. Je potrebné mať správne zloženie vegánskej stravy, aby sa predchádzalo niektorým nedostatkom. Získať viac informácií je potrebné o vitamíne B12, vitamíne D (nedostatok aj pri živočíšnej strave), jóde (nachádza sa v prímorských oblastiach, obsahuje ho aj voda Vincentka) a vápniku. [2]

Reklamy nám denne podsúvajú, že jediný správny zdroj vápnika je v mlieku. Ale to, že už je povolené aj určité percento hnisu v ňom, lebo krava nevládze, nepovedia. Kravské mlieko obsahuje tak veľa bielkovín a tukov preto, lebo je určené pre teľatá, ktoré veľmi rýchlo rastú a ktoré nakoniec vážia 1 000 alebo viac kilogramov.  Kravské mlieko nie je určené na ľudskú spotrebu. 

Môžu byť aj športovci vegánmi?

Mnoho vrcholových športovcov dokazuje, že vegánska strava je výhodná pre ľudský organizmus. Športovci si pochvaľujú najmä lepšie výkony a regeneráciu. Medzi najznámejších patria napríklad Lewis Hamilton (Formula 1), Venus Williams (tenis), Kyrie Irving (basketbal), Scott Jurek (ultramaratón), Abel “Killa” Trujillo (UFC MMA), Jack Wilshere, Chris Smalling, Jermain Defoe (futbal).

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Alex Morgan (@alexmorgan13),


Alex Morgan je jednou z najznámejších futbalistiek dnešnej generácie. Niekoľkokrát bola vyhlásená za americkú futbalistku roka a bola nominovaná na finalistku svetovej hráčky FIFA. Pomohla USA získať ich tituly na majstrovstvách sveta žien v rokoch 2015 a 2019, kde bola nominovaná do Dream tímu. Na klubovej úrovni vyhrala aj ligu majstrov žien UEFA.

Jej rozhodnutie stať sa vegánkou bolo skôr z etického hľadiska, ale vníma aj zdravotné benefity.

,,Nemala som vážne zranenie odkedy som začala s vegánstvom a pripisujem to svojej strave. Cítim sa lepšie, mám viac energie, lepší spánok, jasnejšiu myseľ, nie som tak závislá od kofeínu a zaznamenala som aj pokles zlého cholesterolu či zrýchlenie regenerácie.“

presswood

Yolanda Presswood je powerlifterka, ktorá veľmi rýchlo získala veľké úspechy. Od bikini fitness cez crossfit sa presunula až k silovému trojboju. V roku 2019 nastúpila v USA do nižšej váhovej kategórie 60 kg. Prekonala štátne, národné a svetové rekordy v drepe, mŕtvom ťahu a celkovo v súťaži.

 „Som vegánka už 10 rokov a 8 z nich sa už venujem silovému trojboju. Každý gram svalu, každý kúsok sily bol postavený na konzumácii rastlín. “

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Príspevok, ktorý zdieľa Torre Washington IFBB Pro (@torre.washington),

Dlhoročný vegán Torre Washington začal súťažiť v kulturistike v roku 2009 a v tom istom roku dostal svoju Pro kartu a vyhral svoju druhú súťaž. Odvtedy vyhral množstvo súťaží a umiestnil sa v top 3 vo všetkých šestnástich, do ktorých vstúpil. Pracoval tiež s hollywoodskym hercom Chrisom Hemsworthom na tréningovej aplikácii.

Tofu, šošovica, ovsené vločky, japonské sladké zemiaky, brokolica, seitan a grapefruity sú niektoré z jedál, ktoré konzumuje veľa, často vo forme chutných jamajských jedál. V konkurencii súťažiacich konzumujúcich mäso vidí výhody toho, že je vegánskym kulturistom – rýchlejšie regeneruje a jednoduchšie vyrysuje svaly.

„Mojím záväzkom byť vegánom je zdieľať so svetom, že ľudské bytosti nielen že dokážu prežiť s ostatnými bytosťami bez toho, aby ich zabíjali, ale aj na tomto životnom štýle prosperovať.“

 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

?On my way to steal your tofu. ??Lol but really though…I do eat tofu, tempeh, edamame, soy milk, and other soy products. I have been eating them my whole life because my parents were also vegetarian and fed them to me since I was a kid. There’s a lot of confusion around soy products but let me simplify it for you. Non GMO, organic soy is safe to consume multiple times per day and has many beneficial properties such as essential amino acids, fiber, potassium, iron, and has been show to be anti cancerous in both men and women. On the flip side, if you have an intolerance to soy or flat out just want to avoid it..then just don’t eat it. ✌?Thanks for coming to my ted talk. ?Powered by @vedgenutrition plant protein. #vegan #plantbased #veganfitness #mensphysique #ifbb #soy #tofu #healthiswealth

Príspevok, ktorý zdieľa Nimai Delgado (@nimai_delgado),

Nimai Delgado bol od narodenia vegetarián, spočiatku z náboženských dôvodov nikdy nejedol mäso. Až v roku 2015 sa Nimai stal úplnym vegánom a prestal jesť mliečne výrobky, vajcia a všetky ostatné živočíšne produkty. Mnohí si mysleli, že to zbrzdí jeho rast ako kulturistu, ale opak bol pravdou.

“Rozhodol som sa, že chcem žiť nielen vegánskym životným štýlom, ale tiež chcem pomôcť šíriť povedomie o tom, ako sa pri živote týmto životným štýlom môžeme stať najlepšou verziou samého seba.”

Prechod na vegánstvo robí väčšina ľudí postupne – najskôr vylúčia červené mäso, potom aj hydinu, mliečne výrobky a až nakoniec vajíčka. Chcete vyskúšať vegánsku stravu, ale nepoznáte pestré recepty a ideálne zloženie stravy? Vyskúšajte naše vegánske menu.

STEFFIT VZOROVÉ VEGÁNSKE MENU

Raňajky: Mango sticky rice

Desiata: Vegán syr + vegán šunka + zelenina

Polievka: Hrášková

Obed: Ryžové rezance s dusenou zeleninou

Olovrant: Pizzové pečivo

Večera: Šalát s pestom

Zdieľajte tento článok:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Scroll to top