kokosové mlieko

STEFFIT INGREDIENCE #3 – KOKOSOVÉ MLIEKO

 

Kokosové mlieko je v súčasnosti jednou z najpopulárnejších alternatív kravského mlieka. V našej kuchyni ho používame pri receptoch bez laktózy.

Pripravuje sa vytlačením šťavy zo zrelého hnedého kokosa a zmiešaním s vodou (približne 50%). Má hustú konzistenciu a bohatú krémovú štruktúru. Bežne ho nájdete v thajskej a juhovýchodných ázijských kuchyniach. Stretnúť sa s ním môžete aj na Havaji, v Indii, juhoamerických či karibských krajinách. Je ideálne pre vegánov alebo do bezlaktózovej stravy.

kokosové mlieko

Nutričné hodnoty kokosového mlieka

Kokosové mlieko obsahuje vysoké množstvo nasýtených tukov, čo z neho robí kaloricky bohatú potravinu. Je tiež bohaté na vitamíny a minerály, ale obsah výživy sa líši podľa produktu. Napríklad nápoje z kokosového mlieka majú iný výživový profil ako kokosové mlieko v konzervách.

Aroy-D kokosové mlieko 100 ml
Energetická hodnota 764 kJ / 185 kcal
tuky 19 g
– z toho nasýtené mastné kyseliny 17 g
sacharidy 2 g
– z toho cukry 2 g
bielkoviny 1,6 g
soľ 0,05 g

Je tiež skvelým zdrojom vitamínov C, E, K a kyseliny listovej. Z minerálov obsahuje najmä železo, horčík, draslík, meď, mangán či selén. Cukor, ktorý sa v ňom nachádza, má tiež nižší glykemický index (40).

Kokosové mlieko a chudnutie

Kokosové mlieko môže v primeranom množstve napomáhať pri chudnutí. Obsahuje tzv. MCT – „Medium Chain Triglycerides”, ktoré sú unikátnou formou tukov so stredne dlhým reťazcom. Tieto tuky majú nižšiu pravdepodobnosť ukladania do tukových zásob, nakoľko z tráviaceho systému putujú rovno do pečene, kde sa hneď využívajú ako zdroj energie alebo na produkciu ketónov. [1]

MCT môžu redukovať telesnú váhu a vyrovnávať črevnú mikroflóru – jej nerovnováha môže hrať úlohu pri vzniku obezity.

,,Štúdia z roku 2015 odhalila, že muži s nadváhou, ktorí konzumovali MCT na raňajky, mali neskôr počas dňa znížený príjem jedla. Zvyšuje tiež citlivosť na inzulín, dôležitý hormón ovplyvňujúci hladinu cukru v krvi.” [2]

Ochrana pred vírusmi

Kokosové mlieko obsahuje tiež kyselinu laurovú, ktorá sa v tele premieňa na vysoko prospešnú zlúčeninu zvanú monolaurín – antivírusový, protiplesňový a antibakteriálny prostriedok, ktorý ničí široké spektrum organizmov spôsobujúcich choroby. Preto sa predpokladá, že konzumácia kokosového mlieka a iných potravín pochádzajúcich z kokosu môže pomôcť chrániť telo pred infekciami a vírusmi. Ďalší vedci zistili, že táto kyselina tiež spomaľuje rast rakovinových buniek stimuláciou určitých receptorových proteínov, ktoré regulujú rast buniek. [3][4]

kokos

Zvyšuje hladinu cholesterolu?

Na prvý pohľad sa môže zdať, že vysoký obsah tukov v kokosom mlieku môže byť škodlivé pre srdce. Aká je pravda?

,,8-týžďnová štúdia na 60 mužoch zistila, že ovsená kaša s kokosovým mliekom znižovala „zlý“ LDL cholesterol viac ako kaša so sójovým mlieka. Kaša s kokosovým mliekom tiež zvýšila „dobrý“ HDL cholesterol o 18%, v prípade sóje to bolo iba o 3%.“ [5]

Celkovo sa hladina cholesterolu a triglyceridov zvyšuje pri príjme kokosového mlieka. Avšak v prípadoch, keď sa zvyšuje „zlý“ LDL cholesterol, sa zvyšuje aj „dobrý“ HDL. Navyše kokosové mlieko v porovnaní s kokosovým olejom obsahuje menšie množstvo tukov.

Nežiaduce účinky

Pokiaľ nie ste vyslovene alergický na kokos, nemáte sa čoho obávať. Kokosové mlieko je oveľa lepšie tolerované ako iné potraviny zo škrupinových plodov či arašidov. Pri kúpe si dávajte pozor na mlieko v plechovke, ktorá môže obsahovať BPA (Bisfenol A).

Kokosové mlieko v kuchyni

V našej kuchyni ho využívame pri bezlaktózových receptoch, napríklad do jogurtov či omáčok, ale aj pri thajských jedlách. Môžete ním nahrádzať klasické mlieko či smotanu do kávy, pridávať do smoothie, ovsenej kaše, dezertov, polievok či zeleninových krémov.

Kokosové mlieko sa dá jednoducho vyrobiť aj u vás doma, pozrite si jednoduchý návod:

PREČÍTAJTE SI O ĎALŠÍCH STEFFIT INGREDIENCIÁCH:

#1 LIGURČEK

#2 BREZOVÝ CUKOR

Zdieľajte tento článok:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Scroll to top