NOVINKA! BEZLAKTÓZOVÉ/BEZMLIEČNE MENU

Rozhodli sme sa rozdeliť naše pôvodné bezlaktózové menu na bezlaktózové/bezmliečne menu (intolerancia na laktózu/alergia na kravskú bielkovinu – ABKM).

BEZLAKTÓZOVÉ MENU

Intolerancia na laktózu je stav, ktorý spôsobuje nedostatočnú produkciu laktázy, enzýmu potrebného na spracovanie laktózy, cukru nachádzajúceho sa v mliečnych výrobkoch. Pre ľudí s touto intoleranciou je konzumácia laktózy nepríjemná a môže spôsobiť rôzne nepríjemné príznaky, ako sú nadúvanie, hnačka alebo bolesti brucha.

Bezlaktózové menu sa zameriava na vylúčenie všetkých produktov obsahujúcich laktózu alebo na ich nahradenie bezlaktózovými alternatívami. To znamená vyhýbať sa mlieku, syrom, jogurtom a iným mliečnym výrobkom, ktoré obsahujú laktózu. Namiesto toho sa môžete rozhodnúť pre rastlinné mlieka (ako mandľové, sójové, kokosové) a bezlaktózové verzie mliečnych výrobkov, ktoré sú často dostupné v obchodoch.

 

BEZMLIEČNE MENU

Na rozdiel od intolerancie na laktózu, alergia na kravskú bielkovinu je imunitná reakcia organizmu na bielkoviny nachádzajúce sa v kravskom mlieku a výrobkoch z neho. Táto reakcia môže byť vážna a dokonca aj život ohrozujúca, čo vyžaduje dôkladné vyhýbanie sa kravskej bielkovine vo všetkých formách.

Menu bez kravskej bielkoviny je zamerané na elimináciu kravskej bielkoviny zo stravy a náhradu jej inými zdrojmi bielkovín, ako sú hydina, ryby, morské plody, ovocie, zelenina, orechy a strukoviny. Pri príprave jedál je dôležité pozorne čítať etikety potravín a vyhľadávať výrobky označené ako bez kravskej bielkoviny alebo hľadať alternatívy, ktoré sú bezpečné pre alergikov.

Rozdiel medzi bezlaktózovým menu a bezmliečnym menu

Hoci sa môžu zdať podobné, bezlaktózové menu a menu bez kravskej bielkoviny sa líšia vo svojom zameraní. Bezlaktózové menu sa zaoberá vylúčením laktózy, zatiaľ čo menu bez kravskej bielkoviny sa zaoberá vylúčením konkrétnej bielkoviny prítomnej v kravskom mlieku. Je dôležité, aby sa ľudia s alergiou na kravskú bielkovinu vyhýbali nielen mlieku, ale aj všetkým výrobkom obsahujúcim túto bielkovinu.

Na záver, keďže intolerancia na laktózu a alergia na kravskú bielkovinu sú individuálne stavy, je dôležité konzultovať s lekárom alebo dietológom, aby ste našli najvhodnejšie riešenia pre svoje potravinové potreby. Pretože zdravé stravovacie návyky sú kľúčom k dobrému zdraviu, je dôležité mať na pamäti rozdiely medzi týmito dvoma typmi bezlaktózových jedálničkov a vybrať si ten, ktorý najlepšie vyhovuje vašim individuálnym potrebám.

Máte stanovenú diagnózu? Vyberte si bezlaktózové/bezmliečne menu a ostatné sa už postaráme my 🙂

Zdieľajte tento článok:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Scroll to top