SÓDA BIKARBÓNA: ZDRAVOTNÉ VÝHODY

Sóda bikarbóna je nielen skvelý nástroj na odstraňovanie škvŕn, no s používaním sódy bikarbóny sa spája aj množstvo zdravotných výhod.

Čo je sóda bikarbóna?

Hydrogenuhličitan sodný (NAHCO3), je anorganická chemická zlúčenina patriaca do kategórie solí. Vo forme bieleho prášku sa najčastejšie využíva ako prášok do pečiva na koláče alebo základný prvok pri konštrukcii hasiacich prístrojov na báze oxidu uhličitého.

Vo vode sa rozkladá a vzniká sodík a hydrogenuhličitan. Vďaka tomu je roztok alkalický, čo znamená, že je schopný neutralizovať kyselinu.  Hydrogenuhličitan je zvyčajne tvorený obličkami a v tele pôsobí ako kyslý tlmivý roztok. Má viacero zdravotných výhod, no pomáha najmä pri poruchách trávenia, ktoré sú spôsobené príliš veľkým množstvom kyseliny v žalúdku. 

1. Pomáha pri tráviacich problémoch

Je známe, že jedlá sóda pomáha neutralizovať kyseliny a zlepšuje rovnováhu pH v tele. Často sa používa vnútorne na potlačenie zažívacích problémov, ako je reflux kyseliny alebo pálenie záhy. Ak sú tieto ťažkosti spôsobené nadmernou konzumáciou kyslých potravín alebo všeobecne prekysleným stavom tela, užívanie sódy môže pomôcť neutralizovať kyselinu a vrátiť pH vášho tela na vyrovnanú hodnotu.

2. Protiplesňové a antibakteriálne účinky

Ukázalo sa, že sóda bikarbóna zabíja baktérie vrátane Streptococcus mutans, čo je typ baktérie spájanej so zubným kazom. Je účinná aj proti rôznym skupinám húb vrátane kvasiniek, dermatofytov a plesní, ktoré spôsobujú infekcie kože a nechtov u ľudí.

3. Podporuje zdravie obličiek

Výskumy ukazujú, že sóda môže podporiť zdravie obličiek. Klinická štúdia publikovaná v časopise Journal of the American Society of Nephrology sledovala účinky hydrogénuhličitanu sodného na 134 pacientov s chronickým ochorením obličiek a nízkou hladinou bikarbonátu v krvi.

Subjekty, ktoré suplementovali bikarbonát mali výrazne nižšiu pravdepodobnosť rýchlej progresie ochorenia obličiek. Okrem toho bolo v skupine s bikarbonátom menej pacientov, u ktorých sa vyvinulo konečné štádium renálneho ochorenia v porovnaní s kontrolnou skupinou.

4. Zmierňuje infekcie močových ciest

Podľa CDC sú infekcie močových ciest jednou z najbežnejších infekcií a ako zdôrazňuje Mayo Clinic, ženy majú vyššie riziko ich vzniku ako muži.

Vedecká štúdia publikovaná v roku 2017 skúmala účinky jedlej sódy na pacientky s príznakmi infekcie močových ciest, ktoré mali tiež pH moču nižšie ako šesť. Po 4 týždňoch perorálneho užívania vedci zistili, že moč subjektov bol alkalizovaný a bola zaznamenaná „významná úroveň pozitívnych účinkov na močové cesty a zmiernenie symptómov“. Celkovo sa tak sóda javí ako jednoduchý a lacný spôsob na zlepšenie symptómov tohto ochorenia s malými alebo žiadnymi nežiaducimi vedľajšími účinkami.

5. Sóda bikarbóna znižuje svalovú bolesť a únavu

Vedecký článok s názvom „Praktické úvahy o zaťažení bikarbonátom a športovom výkone“ poukazuje na to, že doterajšie štúdie preukázali, že užívanie bikarbonátu sodného pred cvičením môže mať „mierne pozitívny vplyv“ na športový výkon, ktorý zahŕňa až 1-12 minút trvalého namáhavého cvičenia. Okrem toho môže byť hydrogénuhličitan sodný užitočný aj pri dlhodobej fyzickej aktivite zahŕňajúcej prerušované alebo trvalé obdobia vysoko intenzívneho tréningu.

6. Pomáha zmierniť vedľajšie účinky chemoterapie a chrániť pred rakovinou

Liečivé vlastnosti sódy bikarbóny prispievajú k ochrane tela pred rakovinou, pretože kyslé prostredie je ideálnym prostredím pre aktívny vývoj zhubných nádorov. Vlastnosti sódy znižujú kyslosť tela a tým zabraňujú šíreniu rakovinových buniek. Pomáha tiež zmierniť nepríjemné zmeny v ústach a hrdle po chemoterapii.

Ako užívať sódu bikarbónu?

Je dôležité si uvedomiť, že konzumácia príliš veľkého množstva sódy bikarbóny môže spôsobiť  zvýšenie produkcie kyseliny. V DM drogérii a lekárňach sa dajú kúpiť tabletky so sódou. Prípravok sa obvykle užíva v množstve 1-2 tablety denne. Tablety sa prehĺtajú celé a zapíjajú dostatočným množstvom tekutiny.

Zdroj: DM Drogéria

Za takú nízku cenu (1-3€) je sóda bikarbóna cenovo dostupný prírodný liek so zdanlivo nekonečným zoznamom použitia. Pri správnom používaní pomáha pri zdravotných problémoch obličiek, močových ciest a trávenia. 

Zdieľajte tento článok:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Scroll to top