brezový cukor

STEFFIT INGREDIENCIE #2 – BREZOVÝ CUKOR

Brezový cukor (Xylitol) sa stáva čoraz populárnejším sladidlom. Aké zdravotné benefity poskytuje a prečo je lepší než biely, rafinovaný cukor?

Brezový cukor vyzerá a chutí ako biely cukor, ale má menej kalórií a nezvyšuje hladinu cukru v krvi. Je ideálnou náhradou, ak ste diabetik alebo sa snažíte schudnúť. V našich jedlách ho využívame ako ingredienciu pri sladkých receptoch.

Čo je to brezový cukor – Xylitol?

Zaraďuje sa medzi cukrový alkohol. Po zakúpení vyzerá ako biely kryštalický prášok. Jeho štruktúra pôsobí na naše chuťové bunky tak, že pociťujeme sladkosť.

,,Prirodzene sa v menších množstvách nachádza aj v ovocí a zelenine, preto sa považuje za prírodný a vhodný pre konzumáciu.“

Často sa využíva vo výrobkoch označovaných ,,bez cukru“ – žuvačkách, sladkostiach, diabetických potravinách ale napríklad aj v zubnej paste.

Brezový cukor obsahuje o 40% menej kalórií ako obyčajný cukor:

  • Biely cukor – 4 kcal/gram
  • Xylitol – 2,4 kcal/gram

Neobsahuje vitamíny, minerály ani bielkoviny – jedná sa o tzv. prázdne kalórie. Síce je označovaný za cukrový alkohol, nebojte sa, nie je to ten alkohol, z ktorého sa môžeme opiť. Xylitol je bezpečný aj pre ľudí závislých na alkohole.

Zdravotné benefity

Na rozdiel od klasického cukru má zanedbateľné účinky na hladinu cukru v krvi. Jeho glykemický index je iba v hodnote 7, zatiaľ čo biely cukor má 60-70. Je teda ideálny pre cukrovkárov. Nízky počet kalórií je zase veľké plus pre ľudí s obezitou a každého, kto sa snaží schudnúť alebo udržiavať si váhu.

Známy benefit brezového cukru je aj podpora zdravých zubov. Pomáha predchádzať zubnému kazu. Baktérie, ktoré vytvárajú zubný kaz nedokážu využívať brezový cukor ako svoje palivo – nedokážu z neho absorbovať glukózu a nakoniec umierajú.

Tip: Ak si dáte žuvačku so xylitolom, škodlivé baktérie vo vašich ústach sa vyhladujú k smrti.

Štúdie dokazujú, že nahradenie bieleho cukru brezovým dokáže znížiť tvorbu zubného kazu o 30 až 85%. Zápaly ďasien sú zdrojom ďalších chronických chorôb v tele a tie môžeme brezovým cukrom minimalizovať. Žuvačka s brezovým cukrom môže znižovať infekcie uší u detí a tiež bojovať proti kvasinkovým infekciám.[1]

brezový cukor

Zdroj: 123rf

Nežiaduce účinky

Xylitol je vo všeobecnosti dobre tolerovaný, ale niektorí ľudia môžu mať vedľajšie účinky v prípade nadmernej konzumácie – nafukovanie, plynatosť alebo hnačku. Pozor na jeho konzumáciu by si mali dávať ľudia so syndrónom dráždivého čreva (IBS) alebo intoleranciou sacharidov (FODMAP). Najlepšie je postupne zvyšovať jeho príjem. Dlhodobá konzumácia brezového cukru je bezpečná a zvyčajne sa ním nahrádza biely cukor v pomere 1:1.

Skvelá náhrada za biely cukor

Brezový cukor ako sladidlo je skvelou voľbou – nezvyšuje prudko hladiny inzulínu, ničí baktérie produkujúce zubný kaz a pomáha tráviacej sústave. Ak hľadáte náhradu za biely cukor, vyskúšajte brezový. 

PREČÍTAJTE SI O ĎALŠÍCH STEFFIT INGREDIENCIÁCH:

#1 LIGURČEK

#3 KOKOSOVÉ MLIEKO

Zdieľajte tento článok:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Scroll to top