cholesterol

PREČO STEFFIT STRAVA ZNIŽUJE CHOLESTEROL AJ BEZ LIEKOV?

Bol/a si na preventívnej prehliadke u lekára a zistili ti vysoký cholesterol? Dá sa ho znížiť stravou aj bez liekov?

Poďme si najskôr objasniť, čo to vlastne ten cholesterol je. Jedná sa o druh tuku, ktorý sa nachádza v každej bunke ľudského tela a preto je pre život nevyhnutný. 2/3 si tvorí organizmus sám, zvyšok prijímame zo stravy. Podieľa sa tvorbe dôležitých hormónov, žlče či vitamínu D. Prečo teda môže byť pre telo aj nebezpečný?

Pri nadmernom cholesterole vzniká riziko jeho ukladania na steny tepien -> vznikajú aterosklerotické pláty. Negatívne prispievajú k zužovaniu ciev, dokonca až k ich uzatváraniu. Asi už viete, čo môže ďalej nasledovať. Infarkt alebo mozgová cievna príhoda.

Druhy cholesterolu a optimálna hladina

Asi ste už počuli aj o tom, že existuje ten dobrý ,,HDL“ a ten zlý ,,LDL“ cholesterol.

,,Zapamätajte si – HDL = Há ako hustejší cholesterol – pôsobí v tepnách ako metla, ktorá pozametá nadbytočný ,,zlý“ cholesterol.“

Hladina cholesterolu sa meria z odberu krvi v milimoloch na liter. Zdravá hladina celkového cholesterolu by mala byť menej ako 5,0 mmol/l.

Odporúčané hladiny (v mmol/l):

  • Celkový cholesterol: < 5,0
  • LDL cholesterol: < 3,0
  • HDL cholesterol – muži: > 1,0
  • HDL cholesterol – ženy: > 1,2

hdlldl

Ako môžeš znížiť cholesterol?

Najjednoduchšia a najpohodlnejšia cesta bude s našou zdravou stravou. Bodka. 🙂 Viacerí klienti nám hlásili upravenie cholesterolu vďaka našej strave, čomu sa veľmi tešíme a aj to je jeden z dôvodov, prečo si dávame tak záležať na používaných surovinách. 

Za akú dobu sa dokáže cholesterol upraviť len vďaka strave? Telo sa zvykne meniť už po 21 dňoch. Ak ste si predtým nedávali pozor na to, čo je na konci vašej vidličky, môže to trvať aj dlhšie. Niektorí lekári najskôr naordinujú nízkocholesterolovú diétu na 3 až 6 mesiacov. Ak to nepomôže, na rad prichádzajú lieky.

7 dôvodov, prečo StefFit strava pomáha pri vysokej hladine cholesterolu

1. Obmedzujeme živočíšne tuky. 2 dni v týždni sú bez mäsa a 2 bez laktózy. Znížite teda konzumáciu tučného mäsa, masla, plnotučných mliečnych výrobkov či smotany. O tom, že nepoužívame slaninu, údeniny, paštéty v konzervách, maste a ďalšie ,,pochutinky“, sa asi ani nemusíme baviť.

2. Používame vysoko kvalitné oleje. Dovážame si priamo z Grécka jeden z najkvalitnejších extra panenských olivových olejov na svete, ktorý používame najmä do studenej kuchyne. Varíme tiež s kukuričným, hroznovým či kokosovým olejom.

3. Pečieme zdravo. Sladké koláče, sušienky či pečivo z lístkového cesta obsahujú vysoké množstvo transmastných kyselín. Do cesta vám pridávame zdravšie múky – špaldovú, kukuričnú, hrachovú, ryžovú či bezlepkovú ovsenú.

tekvicovychlieb

4. Každý deň je ovocie a zelenina. Okrem vitamínov a minerálov obsahujú aj vlákninu, ktorá sa aktívne podieľa na znižovaní cholesterolu.

5. Orechy a strukoviny. Hrach, šošovica či fazuľa, vlašské orechy, mandle alebo arašidy sú skvelou náhradou za nezdravé živočíšne tuky.

6. ,,Anticholesterol“ superpotraviny. Medzi ne zaraďujeme jablko, cesnak či domácu paradajkovú omáčka. Cesnak obsahuje množstvo sulfidov, ktoré znižujú množstvo tukov kolujúcich v krvi, dokonca aj krvný tlak. Do receptov pridávame tiež 100% paradajkovú šťavu. Pri varení paradajok sa uvoľňuje lykopén – jeden z najsilnejších antioxidantov, ktorý nás chráni pred chorobami srdca a ciev.

7. Žiadne polotovary či instatné pokrmy. V našej kuchyni nenájdete ani jedno. Transtuky, ktoré tieto jedlá obsahujú, nielenže zvyšujú hladinu LDL cholesterolu, ale znižujú hladinu HDL cholesterolu. Ešte si pamätáte, ktorý je ten ,,dobrý“?

Čo okrem stravy ešte vplýva na cholesterol?

  • Obezita – ide ruka v ruke so zvýšeným cholesterolom. Čím viac presahuje vaša váha a podiel tuku telesnú normu, tým horší je aj tuk v krvi.
  • Pitný režim – minimalizujte alkohol a dodržiavajte pitný režim s čistou alebo minerálnou vodou.
  • Pohyb – každý deň majte aspoň 30 minút aktívnejšieho pohybu (rýchlejšia prechádzka, ľahký poklus, bicykel atď). Cieľ 10 000 krokov za deň asi už poznáte, no pri sedavom zamestnaní ho môže byť ťažšie dosiahnuť. Ideálny je tiež silový tréning aspoň 3x do týždňa.
  • Fajčenie – cigarety poškodzujú steny ciev, čo spôsobí nahromadenie tukových ložísk. Fajčenie tiež znižuje hladinu toho ,,dobrého“ HDL (Hustejšieho) cholesterolu.
  • Cukrovka – vysoký cukor v krvi poškodzuje tepny a zvyšuje ,,zlý“ LDL cholesterol.
  • Genetika – údaje hovoria o tom, že genetika sa na vysokej hladine cholesterolu podieľa približne 60% a vonkajšie faktory tvoria asi 40%.Prevenciou je teda dodržiavanie zásad zdravého životného štýlu.

Sme presvedčení, že zmenou vášho jedálnička a ďalších faktorov ovplyvňujúcich cholesterol môžete aktívne prispieť k jeho úprave aj bez liekov, ktoré môžu mať vedľajšie účinky.

Zdieľajte tento článok:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Scroll to top