SLÁVNOSTNE OTVORILI NEMOCNICU FBLR V ČÍŽI

Nová Špecializovaná nemocnica FBLR sv. Michala v Číži v okrese Rimavská Sobota od 26.10.2021 prijíma pacientov po cievnej mozgovej príhode.

Nová nemocnica v odbore fyziatria, balneológia a liečebná rehabilitácia (FBLR) poskytne pacientom z celého Slovenska komplexný prístup k rehabilitačnej zdravotnej starostlivosti. V zariadení absolvujú 7 rehabilitačných procedúr denne, po rozhodnutí lekára môžu následne pokračovať aj kúpeľnou liečbou v trvaní 4 týždňov. O pacientov sa stará komplexný tím lekárov – lekár FBLR, internista, neurológ, ortopéd, psychológ, logopéd v spolupráci s fyzioterapeutickým a ošetrovateľským tímom. 

Vo vyspelých krajinách sú cievne mozgové príhody po kardiovaskulárnych a onkologických ochoreniach treťou najčastejšou príčinou úmrtia a invalidizácie.

,,Tretina pacientov má po cievnej mozgovej príhode trvalé následky, práve im dokáže včasná kvalitná neurorehabilitácia predísť, alebo aspoň zmierniť stupeň postihnutia. Rozhodujúcimi pre zmiernenie trvalých následkov po mozgovej príhode sú prvé 3 mesiace.”
 
Hospitalizáciu hradí zdravotná poisťovňa Dôvera v trvaní 49 dní. Nemocnica vzniká v nadväznosti na dlhoročné skúsenosti ucelenej kúpeľnej rehabilitácie v Prírodných jódových kúpeľoch Číž a.s., v ktorých sa vďaka prírodnému liečivému zdroju, jedinečnej jódovej minerálnej vode, pacienti s neurologickými ochoreniami dlhodobo liečia. 
 
Zdroj: TASR/Roman Hanc

Účinky Čížskej jódovej minerálnej vody

 1. Vplyv na trofiku

Výživu všetkých tkanív v ľudskom tele. Zlepšením elasticity cievnej steny a priamym trofickým efektom na bunky vystielajúce cievy. 

2. Protizápalový účinok

Pôsobí protizápalovo pri akútnych a chronických zápaloch kože a slizníc dýchacieho, pohlavného systému ako aj pri ochoreniach očí.

3. Kardiovaskulárny systém

Vplyvom jódu sa upravuje prietok krvi cievami a výrazne sa zlepšuje cirkulácia aj v kapilárach – jemných cievach spájajúcich tepny a žily. 

4. Zvyšuje elasticitu spojiva

Zvyšuje elasticitu, distenzibilitu spojiva a tiež zvyšuje jeho mechanickú odolnosť, zlepšuje vstrebávanie opuchov, uvoľňuje skrátené mäkké tkanivá, zlepšuje pohyblivosť kĺbov.

5. Analgetický účinok

V kombinácii s termoterapiou pôsobí výrazne analgeticky vplyvom ako jódu tak aj brómu.

6. Priaznivé účinky na kožu

Priaznivé účinky jódu na kožu – pôsobí priaznivo pri ekzémoch, dermatózach, psoriáze. Prítomný bróm tlmí svrbenie.

Zdroj: www.fblrciz.sk

FBLR nemocnica zatiaľ len pre poistencov Dôvery a samoplatcov

,,Keďže poisťovna Dôvera bola prvá, ktorá projekt podporila, bude zatiaľ starostlivosť určená exkluzívne najmä pre jej pacientov a samoplatcov. V budúcnosti však nevidíme dôvod, prečo by nemali zazmluvniť túto rehabilitáciu aj iné zdravotné poisťovne,” uviedol Michal Fajín.

Tím odborníkov sľubuje, že ich cieľom je, aby pacienti boli v čo najkratšom čase zrehabilitovaní a vrátili sa do bežného života tak, aby boli sebestační a neboli na úkor štátu dlhodobo doma, či ako práceneschopní, alebo v trvalej invalidite.

Novej nemocnici prajeme, aby sa im podarilo zlepšiť a skvalitniť život čo najväčšiemu počtu pacientov po cievnej mozgovej príhode. Všetky informácie o novom zariadení nájdete na ich webovej stránke www.fblrciz.sk

Zdieľajte tento článok:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Scroll to top