šalát

VEGETARIÁNSKE LETO: DOPRAJ SI SEZÓNNE OVOCIE A ZELENINU!

Vychutnaj si šťavnaté ovocie či čerstvú zeleninu a vyskúšaj vegetariánske leto. Teraz je ideálny čas, tvoje telo sa ti poďakuje.

S príchodom letných horúčav je potrebné prispôsobiť nielen šatník, ale aj stravu. Mastné mäso, kebab, hranolky či langoš na kúpalisku a ďalšie potraviny s vysokým obsahom tuku zaťažujú trávenie. Navyše ti z nich bude ešte teplejšie ako predtým (no je ti to treba?!).

Leto je ideálnym obdobím pre vyskúšanie vegetariánstva – práve teraz si naše telo automaticky pýta ,,ľahšie jedlá“. Aj to čerstvé ovocie a zelenina vypestované v našich domácich záhradkách ti bude chutiť viac ako dovezené.

Výber letných potravín je naozaj pestrý a len na tebe. Počas júna, júla a augusta sa môžeme tešiť napríklad na čerstvé, vitamínmi nabité a šťavnaté jahody, čučoriedky, melón, marhule a broskyne, maliny a černice, kukuricu, cuketu, rajčiny, šalát, špenát, fazuľu, hrášok, uhorky, karfiol, brokolicu či baklažán.

marhule

Vegetariáni žijú dlhšie – aké má strava bez mäsa benefity?

Okej, presvedčili sme ťa – ideš teda skúsiť to vegetariánstvo. Čo sa stane s tvojím zdravím? Výskumy neklamú. Celoživotní vegetariáni sa dožívajú priemerne o 3 a pol roka viac. Vďačí za to strava bohatá na antioxidanty, vlákninu, vitamíny a minerály, s ktorými je spojená nižšia úmrtnosť na srdcovo-cievne choroby.

Vegetariánstvom si môžeš znížiť riziko:

  • obezity,
  • ochorenia srdca,
  • vysokého krvného tlaku,
  • zvýšeného ,,zlého“ HDL cholesterolu,
  • cukrovky II. Typu,
  • rakoviny (najmä hrubého čreva, prostaty a prsníkov)

Rastlinné potraviny bohaté na prebiotiká (najviac cesnak, cibuľa a celozrnné obilniny) zlepšujú tiež črevnú mikroflóru a tým aj imunitu.

,,Ak sa neberú do úvahy faktory ako vek, pohyb, pitný režim a podobne, rozdiel v dĺžke života vegetariána oproti ,,mäsožravcovi“ môže byť až 6-10 rokov.“

šalát

Znie to všetko super. Ale? Pozor na ,,junk vegetariánstvo“!

To, že si prestal/a jesť mäso ešte neznamená, že sa stravuješ zdravo. Prečo?

  • používaš príliš veľa oleja,
  • ješ potraviny s vysokým obsahom cukru,
  • kupuješ konzervované potraviny s prídavkami soli,
  • pridávaš si vysokokalorické omáčky / polevy / dresingy,
  • nevyhneš sa soleným či pocukreným orechom a semienkam,
  • nadmerne konzumuješ syry alebo iné mliečne výrobky,
  • koláče, sladkosti, sušienky, čipsy, džúsy, alkohol?

Kľúčom k využitiu zdravotných benefitov vegetariánstva je zdravá, vyvážená a pestrá strava. Vysoký obsah vlákniny, antioxidantov, minerálov a vitamínov nájdeš v čerstvom ovocí a zelenine, obilninách (napríklad zo špaldovej múky), strukovinách, orechoch a semienkach.

Ako najefektívnejšie vylúčiť mäso a užiť si vegetariánske leto?

Niektorým funguje okamžité vylúčenie mäsa z jedálnička, iným zase postupná zmena. Jednou z možností je vynechať mäso v určité dni (napríklad ako v našom štandardnom menu – pondelok a piatok), alebo najskôr vylúčiš červené mäso a neskôr aj hydinu a ryby. Populárne je tiež ,,flexitariánstvo“ – väčšinou konzumuješ rastlinnú stravu, ale raz za čas si dáš aj mäso či morské plody.

Letná vegetariánska grilovačka? Žiadny problém!

Grilovaná cuketa alebo paprika dookola? Vegetariánska grilovačka môže byť oveľa pestrejšia. Rôzne druhy grilovanej zeleniny môžu dopĺňať syry (camembert, čedar, ovčí, kozí či vegán syr) alebo grilované vegán párky či tofu.

Ďalšou skvelou alternatívou mäsa môžu byť tiež huby, čoraz väčším trendom sú aj vegetariánske burgre plnené zeleninou, syrom či náhradou mäsa. Južanskú atmosféru si môžeš dotvoriť jemne opečeným pečivom potretým olivovým olejom a ako sladkú bodku na záver vyskúšaj grilovaný ananás či jabĺčka.

Využi letné obdobie plné čerstvého ovocia a zeleniny a vyskúšaj vegetariánsku stravu. Tvoje telo sa ti počas horúcich dní určite poďakuje a budeš mať dostatok energie na plávanie, plážové športy alebo bicykel. Nezabudni tiež na pitný režim – cez leto viac vypotíš, mal/a by si teda aj viac vypiť (2-3L čistej vody).

Ak sa ti nechce vymýšľať naše recepty, vyskúšaj naše vegetariánske, vegánske alebo štandardné menu, v ktorom sú vždy 2 dni v týždni bez mäsa. Prajeme ti pekné leto plné chutných zážitkov. 🙂

Zdieľajte tento článok:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Scroll to top