zapadne vs. tradicne stravovanie

ZÁPADNÉ VS. STREDOMORSKÉ STRAVOVANIE [POROVNANIE]

Zdravá strava je základom všetkého, čo sa v našom živote deje. Ovplyvňuje naše dlhodobé zdravie, výzor, nálady ale aj vzťahy.

,,Podľa štúdií porovnávajúcich ,,tradičné“ stravovanie (stredomorské, japonské) a ,,západné“ stravovanie sa preukázalo, že riziko depresie pri ,,tradičnej“ strave je o 25 až 35% nižšie.“ [1]

Čo tvorí stredomorské stravovanie?

Záujem o stredomorskú stravu sa začal v 60. rokoch 20. storočia pozorovaním, že srdcové choroby spôsobili menej úmrtí v stredomorských krajinách (Grécko a Taliansko) ako v USA a severnej Európe. Následné štúdie zistili, že stredomorská strava je spojená so zníženými rizikovými faktormi pre srdcovo-cievne ochorenia.

Stredomorské jedlá majú zvyčajne vysoký podiel zeleniny, ovocia, nespracovaných zŕn, rýb, morských plodov a primerané množstvo chudého mäsa a mliečnych výrobkov.

Hlavné zložky stredomorskej stravy sú:

  • Denná konzumácia zeleniny, ovocia, celozrnných obilnín a zdravých tukov,
  • Týždenný príjem rýb, hydiny, fazule a vajec
  • Primeraný príjem mliečnych produktov
  • Znížený príjem červeného mäsa

Ďalšou dôležitou zložkou tohto spôsobu je stolovanie spolu s rodinou a kamarátmi, vychutnávanie jedného pohára červeného vína a veľa fyzickej aktivity.

tradicne stravovanie

Ako vplýva západné stravovanie na naše zdravie a mozog?

V západnej strave sa často vyskytujú rafinované potraviny a cukry, sladkosti, červené mäso. Vyznačuje sa tiež vysokým kalorickým príjmom, saturovanými tukmi, nízkou vlákninou a vysokým množstvom soli. Je spájaná s vyšším rizikom obezity, cukrovky a rakoviny.

Vedci skúmali vplyv tejto stravy na mozog so skupinou 110 študentov vo veku 20-25 rokov. Jedna skupina mala na týždeň konzumovať iba západnú stravu – toastový sendvič, milkshake, waffle a jedlá z fast foodu. Druhá skupina mala za úlohu konzumovať zdravé jedlá.

Výsledky? Vedci štúdie zistili, že konzumácia stravy s vysokým obsahom tukov a vysokým obsahom cukru hoci len týždeň môže mať negatívny vplyv na časť mozgu zvanú hippocampus, ktorá je zodpovedná za emócie, učenie, pamäť a motiváciu.

Študenti so západnou stravou mali vyššiu chuť na sladkosti a dezerty aj keď už boli plní. To môže viesť k prejedaniu a obezite. Mali tiež horšie výsledky v testoch učenia sa a pamäti. Dobrou správou však je, že po opätovnom testovaní po 3 týždňoch a vráteniu sa k zdravej strave sa funkcie ich mozgu vrátili do normálu. Zdravou stravou teda vieme zvrátiť negatívne účinky nezdravého jedenia na našu psychiku. [2]

zapadne stravovanie

Rozdiely vo veľkostiach porcie

Jedným z najvýraznejších rozdielov je aj veľkosť porcie. Západné porcie sú zvyčajne väčšie, preto sú spájané aj s vyššou miery obezity a srdcových chorôb. Stredomorská kuchyňa je považovaná za ľahšiu stravu, ktorá však stále dokáže človeka zasýtiť.

STEFFIT STRAVOVANIE

Naša krabičková strava StefFit sa orientuje na vynechávanie určitých typov potravín – lepkových, laktózových a mäsových výrobkov. V našom menu je každý deň iný – jeden je bez mäsa, ďalší zas bez lepku alebo laktózy. Najčastejšími surovinami sú zelenina, ovocie, celozrnné obilniny, strukoviny, oriešky, semienka a v menšej miere aj vysoko kvalitné mäso. Novinkou už čoskoro bude aj kvalitný extra panenský olivový olej priamo z Grécka. 

V našej kuchyni nemáme okrem olív nič konzervované. Všetky suroviny nakupujeme čerstvé a varíme naše dlho overené domáce recepty. Naším cieľom nie je variť na kvantitu, ale kvalitu. Prečítajte si celý zoznam našich používaných surovín.

Zdieľajte tento článok:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Scroll to top